top of page

Filterkoffie apparaten

Filterkoffie, ook wel slow coffee of slow brew genoemd, heeft onder de verdrukking gestaan van Senseo en Nespresso. Maar de echte koffieliefhebber weet koffie zetten met een filter weer helemaal te waarderen. Filterkoffie vraagt misschien iets meer tijd om te zetten, maar het loont zeker de moeite! Lange leve de wedergeboorte van filterkoffie. Als je die goed zet, kan je de complexiteit van een heel goed glas wijn evenaren. Filterkoffies zijn ook veel beter geworden door de kwalitatief hoogstaande koffiebonen die nu in speciaalzaken te verkrijgen zijn.

​

Als je voor de eeuwwisseling geboren bent, dan ben je vast opgegroeid met gemalen koffie in een filterzakje, kokend water erbij, laten doorlopen en klaar. De eerste generaties hadden zelfs een handmatige koffiemolen. Het gemak dient de mens en zo kwamen er koffiezetapparaten en de bekende rode pakken Douwe Egberts koffie. In die tijd werd er weinig aandacht gegeven aan de kwaliteit van de koffie. Gemak was belangrijker dan kwaliteit. 
 

Waarom filterkoffie?

De koffieliefhebber of thuisbarista weet filterkoffie echt te waarderen. Het filtreren van koffie levert nu eenmaal fantastische koffie op. Met zorg vervaardigde filterkoffie is niet te vergelijken met de bittere koffie op een warmhoudplaatje waarmee er velen zijn opgegroeid. Of denk aan de thermos waarin de koffie uren op je zat te wachten. Waar we vervolgens melk en suiker aan toevoegden om de koffie drinkbaar te krijgen. In niets te vergelijken met de filterkoffie die vers voor je gemaakt wordt in een speciality koffiebar. Deze intens lekkere filterkoffie kan je ook thuis maken. Filterkoffie is hiervoor namelijk een heel dankbare budgetvriendelijke oplossing. Het enige wat je nodig hebt, is een weegschaal, een koffiemolen, een filtertoestel en uiteraard goede koffiebonen. 

 

De smaakontwikkeling van filterkoffie begint bij het ruiken van vers gemalen koffie. Als je filterkoffie zet, dan zal je meteen via de neus het aroma waarnemen. Het aroma is vluchtig en verdwijnt snel.

Filterkoffie bestaat voor 98% uit water. Tijdens het zetten van de filterkoffie lossen in verschillende tijdstippen de koffie componenten langzaam op in het water. Daarom spreken we ook van slow coffee of slow brew. De smaak wordt gevormd door de in water oplosbare koffiedeeltjes. De onoplosbare deeltjes geven de body of het mondgevoel.

De langzaam opgeloste componenten zorgen voor de totale smaakervaring. De aciditeit, de smaak en het mondgevoel hebben meer tijd nodig om waargenomen te worden. De eerste fase van het filtreren is verantwoordelijk voor het oplossen van het grootste aantal fijne smaken, alsook de aciditeit. Fase 2 voegt minder smaken toe maar geeft vooral body en intensiteit. Deze fase bepaalt de sterkte van het eindresultaat.

Het is makkelijker om de juiste smaak te geven aan één kop filterkoffie dan aan een groot volume filterkoffie.

​

Er zijn een aantal variabelen die invloed hebben op de smaak van je filterkoffie. Er bestaat niet zoiets als 1 koffierecept. Als je filterkoffie zet, houd dan rekening met volgende elementen: de koffiebonen, verhouding koffie versus water, de maalgraad, de contacttijd tussen het water en de gemalen koffie, het soort en de kwaliteit van het water, de temperatuur van het water, het filtermateriaal en de filtermethode.

​

Door het mengen van heet water en droge gemalen koffiebonen ontstaat de drank koffie. De koffieboon is zeer complex en bestaat uit wel honderden verschillende in water oplosbare stoffen. Met koffie zetten, hebben we niet als doel deze stoffen allemaal aan de gemalen koffie te onttrekken. Daarom is het heel belangrijk dat de koffiezetmethode wordt gekozen op basis van de gekozen koffiebonen.

Als je goede koffie wil zetten, dan houd je best volgende factoren nauwlettend in de gaten:

 

  1. Gebruik vers gebrande koffiebonen: Koffiebonen zijn maar beperkt houdbaar om er goede koffie mee te zetten. Koffiebonen verliezen snel hun beste aroma’s. Het beste is om koffiebonen binnen 6 maanden na de branddatum te gebruiken.

  2. Bewaar de koffie zorgvuldig: Koffie kan je beter geen lange tijd bewaren. Als je dat toch doet, zorg er dan voor dat er zo weinig mogelijk lucht bij komt.

  3. Het belangrijkste instrument om in te investeren. Hoe verser de maling, hoe beter de koffie die je zet. De juiste koffiemaling vlak voor je koffie zet: Elke zetmethode heeft een ideale koffiemaling.

  4. De juiste conditie van het water: Gebruik altijd vers en koud water.

  5. De grammage is de verhouding tussen koffie en water: Dit is afhankelijk van het type koffie en de zetmethode. Hoe meer grammage, hoe krachtiger de koffie. Houd doorgaans rekening met 60 gram per liter water bij filterkoffie.

  6. De watertemperatuur: Schenk nooit kokend water op de gemalen koffie, want dit geeft een wrange smaak. De ideale temperatuur voor koffie zetten is tussen de 92 en 96 °C.

  7. De maalgraad is bepalend voor de doorlooptijd en de extractie. Hoe grover de koffie gemalen is, hoe korter de doorlooptijd is. Als de maling fijn is, dan is er een langere contacttijd met een hogere extractie. Verder is het ook afhankelijk van de hoeveelheid water, de temperatuur, de druk en de structuur van de filter. De contacttijd tussen het water en de koffie: Het water heeft een bepaalde tijd nodig om de verschillende oplosbare stoffen uit de gemalen koffie te onttrekken.

  8. Kies de favoriete zetmethode: Op basis van de koffiemaling, het type koffie en je eigen favoriet om koffie mee te zetten.

  9. Het koffiekopje mag je voorverwarmen voor je de koffie zet.

  10. Drink de gezette koffie zo snel mogelijk.

Leveringen Laarne / Kalken

Gratis levering bij aankoop vanaf 30€!

Verzendingskosten

Verzendkosten:
Vanaf 90€ GRATIS verzending!

Enkel binnen België!

Klantendienst

Voor meer informatie kunt

u ons bereiken op 

09/328.15.34

Betalingsvoorwaarden

Webshop: Bancontact

Winkel: Contant / 

Bancontact / Payconiq

bottom of page